Ajánlott cikkek, információk

 
"A fesztiválokkal önmagukban nincsen semmi baj, hanem az a jelentős probléma, hogy a tizenéves korosztály ott együtt elég meredek dolgokat tud csinálni..."
Vélemények és tippek a fesztiválozással kapcsolatban, tinédzserektől és szülőktől a Kossuth Rádió "Vendég a háznál" című műsorában.
Link: Kossuth Rádió riportműsora a fesztiválozásról
 
A filmben szereplő ifjú hölgy jó tanulmányi eredménnyel fejezte be a gimnáziumot, családi háttere megfelelő, mégis az alulinformáltság  és egy rossz döntés drogfüggőséghez vezetett. A szülei előtt három(!) évig rejtve maradt a probléma.
Link: Elkábszereztem a diákhitelemet
 
Alapinformációk a dizájner drogokról: 
Link: Kékpont kiadvány
 
“...kannabisztól is ugyanúgy függővé lehet válni, nem véletlen, hogy a rendszeres használók 9 százaléka függő. Általában a szenvedélybetegséget okozó anyagokra is igaz, hogy akik kamaszkorban kezdik, azok jóval nagyobb veszélyben vannak: 50 százalék eséllyel válnak függővé.”
Link: Kannabisz kutatási eredmények
 
“A függőség - így a drogfüggőség - kialakulásának kulcsa az agyban kialakult belső jutalmazó rendszerben keresendő [...]: az élet rendkívül energiaigényes - abba, hogy ételt, italt, szerelmet találjunk, abba rengeteg energiát kell fektetni -, így létrejött egy úgynevezett belső jutalmazó rendszer, amely ezeket a sikeres törekvéseket honorálja, és - a boldogsághormonként ismert - dopamin felszabadulásáért felelős. Ez segíti a szinapszisok működésének megerősödését, ami a tanulásban rendkívül fontos. Ha a cigarettához vagy valamilyen droghoz az agy egy pozitív hatást társít, az a nyom örökre beleég az egyén memóriájába, tulajdonképpen egy klasszikus tanulási folyamatról van szó - magyarázta Katona István.”
Link: Inforádió Aréna