Bemutatkozás

A Safe and Sound Klub egy  nonprofit alapon működő, vallási-, párt-, vagy állami intézményektől független kezdeményezés, amelyet a bulizni járó tizenéveseket fenyegető veszélyek és a hatékony edukációs alternatívák hiánya hívtak életre. A Safe and Sound Klub újdonsága abban rejlik, hogy a biztonság és edukációs tevékenység, amit a bulizás során nyújtunk, egyben nagyobb szabadsággal és nem korlátozásokkal jár: a klubtagok olyan bulikra, koncertekre jöhetnek el velünk, ahová alapesetben 18 év alattiakat nem, vagy adott esetben csak szülői felügyelettel engednek be. Megközelítésünk szerint a tiltással szemben a felkészítő fokozatosság a célravezető eszköz, ezért szorgalmazzuk, hogy a klubtagok egy mentor közreműködésével sajátítsák az éjszakai szórakozás alapelveit és ismerjék meg a veszélyeit.

 

Küldetésünk, hogy a klubtagokat megóvjuk az éjszakai életben felbukkanó veszélyektől, egyúttal olyan tudással, tapasztalattal ruházzuk fel őket, amelyek birtokában később is megmaradnak a kulturált bulizás keretei között. Jellemzően tizenéves korban, a kezdeti élmények hatására dől el, hogy a kulturált szórakozás válik a bulizáshoz kapcsolódó szokássá, vagy a drog, illetve túlzott alkoholfogyasztás lesz jellemző.

 

A Safe and Sound Klub koncepciójának kidolgozása a témakörrel közvetlenül foglalkozó szakemberek közreműködésével valósult meg. A program addiktológiai szakmai kurátora Prof. Dr. Rácz József az ELTE PPK tanszékvezető egyetemi tanára, a Magyar Tudományos Akadémia doktora. A program pszichológus szakmai kurátora és tréneri szakértője Döbrentey Zsolt gyakorló klinikai és szervezetpszichológus, tréner, a Magyar Coach Társaság alapító tagja

 

Szakértői és vezetői csapat

Prof. Dr. Rácz József (58 éves) a program addiktológiai szakmai kurátora. A Magyar Tudományos Akadémia doktora, PhD, az ELTE PPK tanszékvezető egyetemi tanára. Szakmai és közéleti szerepvállalása körében az MTA Pszichológiai Tudományos Bizottság tagja, Magyar Addiktológiai Társaság korábbi elnöke (2010-2011), a European Federation of Addiction Societies képviselője, továbbá számos szakkiadvány szerkesztőbizottsági tagja. Kutatási területei közé tartozik az ifjúkori droghasználattal kapcsolatos szociálpszichológiai vizsgálatok; kvalitatív kutatások a pszichoaktív használattal összefüggésben; ifjúsági kultúrák kvalitatív kutatása; pszichoaktív szerek használóival kapcsolatos pszichoszociális intervenciók; a pszichoaktív szerhasználatot befolyásoló szakpolitikák kutatása. Kutatómunkája részeként számos szakmai publikáció szerzője, illetve társszerzője.

Döbrentey Zsolt (55 éves) a program pszichológus szakmai kurátora és tréneri szakértője.

Gyakorló klinikai és szervezetpszichológus, tréner, a Magyar Coach Társaság alapító tagja.

Szakterületei közé tartozik a pszichoterápia, viselkedés- és kognitív terápia, családterápia, szexuálterápia.

Pszichológusként különböző eredetű pszichés problémákkal  küzdő - többek között drogfüggő - serdülő és tinédzser korú páciensekkel is foglalkozik.

Szakmai közreműködése a mentorok kiválasztására, képzésére, a pszichológusi tanácsadás szupervíziójára és a tapasztalatok folyamatos beépítésére is kiterjed.

Füzi Virág (30 éves) pszichológus, egyetemi oktató, tréner. Szakterülete a személyiségfejlesztés, tehetséggondozás, interkulturális kommunikáció, prevenció. Serdülő csoportokkal is dolgozik az oktatás és személyiségfejlesztés területén, egyéni konzultáció keretében életvezetési és pályaorientációs tanácsadást tart középiskolásoknak. Tanársegédként az ELTE-n pszichológiát tanít, emellett a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége trénereként országszerte továbbképzéseket tart tanároknak tehetséggondozás, kreativitásfejlesztés témakörében és személyiségfejlesztő programokat vezet középiskolásoknak. A Tempus Közalapítvány, a Balassi Intézet és az OTP Fáy András Alapítvány megbízott oktatójaként tart interkulturális kommunikáció, személyiségfejlesztés és pályaorientációs tréningeket.

Kiss-Nemes Veronika (25 éves) gyakorló sport szakpszichológus és iskolapszichológus.
A versenytáncban eltöltött 15 év tapasztalata révén a magán tanácsadás keretein belül sportolók mentális felkészítésével is foglalkozik.
Szakterülete továbbá a család- és párterápia, illetve önismereti csoportokat tart, részben a serdülő korosztálynak.
Munkáját részben az Egycsónakban Ifjúsági Mentálhigiénés Szolgálat, valamint a Boldogságban Felcseperedni Alapítvány együttműködésében végzi.
Pszichológiai témájú írásai rendszeresen jelennek meg különböző sajtóorgánumokban.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tölgyes László (39 éves) alapító tag, a program ötletgazdája, elindítója és vezetője. Közgazdászként saját tanácsadó cége keretében vesz részt több innovatív induló üzleti elképzelés megvalósításában. Korábban új alapítású vállalkozások, szervezeti egységek indulását és működését irányította vezetői szerepkörben. Szakmai hozzájárulása az általános menedzsment feladatokat öleli át, azaz vezetésével valósul meg a program szervezeti hátterének megteremetése és a működés feltételeinek biztosítása. A program intézményesült formájában az ügyvezetői feladatokat látja el.