A Safe and Sound Mentori Programról

A Safe and Sound mentori szolgáltatás egy  nonprofit kezdeményezés, amely független bármely vallási csoportosulástól, párttól, vagy állami intézménytől. Az edukációs program koncepciójának kidolgozása a témakörrel közvetlenül foglalkozó szakemberek közreműködésével valósult meg. A program addiktológiai szakmai kurátora Prof. Dr. Rácz József az ELTE PPK tanszékvezető egyetemi tanára, a Magyar Tudományos Akadémia doktora. A program pszichológus szakmai kurátora és tréneri szakértője Döbrentey Zsolt gyakorló klinikai és szervezetpszichológus, tréner, a Magyar Coach Társaság alapító tagja. A teljes szakértői és alapítói csapat részletes bemutatkozása ezen a linken érhető el: http://safeandsound.hu/bemutatkozas

A mentor az a személy, aki egy általa már ismert területen iránymutatással, tanácsokkal látja el a kevésbé tapasztalat mentoráltat. A mi esetünkben ez a terület az éjszakai szórakozás.

Az éjszakai szórakozás a kultúra szerves része, a felnőtté válás egyik lépcsője. A kulturált szórakozás elsajátítható, léteznek az írott és íratlan szabályai. Az éjszakai szórakozás tipikusan nem az a terület, amit illetően a szülői iránymutatás a mérvadó, viszont nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy hordoz magában potenciális veszélyforrásokat. Ezeknek a kockázatoknak a csökkentése a Safe and Sound mentori szolgáltatás központi gondolata. A Safe and Sound mentori szolgáltatás keretében a gimnazista korú fiatalok egy huszonéves mentor társaságában mennek el bulizni. Közvetlen célunk, hogy a felszabadult bulizás élménye mentes legyen a lerészegedés és drogfogyasztás jelenségétől és a mentorált a gyakorlatban sajátítsa el a kulturált szórakozás alapelveit.

Megközelítésünk szerint a tiltással szemben a felkészítő fokozatosság a célravezető eszköz, ezért szorgalmazzuk, hogy a klubtagok egy mentor közreműködésével sajátítsák az éjszakai szórakozás alapelveit és ismerjék meg a veszélyeit. 

A mentori szolgáltatás igénybevétele nem a tizenévessel szembeni bizalmatlanság jele a szülő részéről, sokkal inkább az óvatosság motiválja, hiszen a mentor a klubtagokat másoktól védi és nem korlátozza a szórakozás során. Adott esetben igaz lehet, hogy a fiatalok csoportban figyelnek egymásra, azonban ez a figyelem nem lehet teljes, mivel elsősorban mind bulizni mennek, szemben a mentorral, aki a munkáját végzi. Érdemes azt is kiemelni, hogy a mentor nem erőlteti rá a társaságát a csoportra, akár egész este a háttérben marad.

Rólunk írták:

24.HU - “A koncertek miatt járnak el velünk, vagy mert szerelmesek a Halott pénz énekesébe”

ANYAPARA blog - "Te elengeded egyedül az éjszakába?"Szülőknek bal

A Safe and Sound mentori program célkitűzései

 • Közvetlen védőháló adott eseményen - közbelépünk, ha baj van
 • Kulturált szórakozás elsajátítása, amely mentes a lerészegedéstől, vagy drogfogyasztástól
 • Szocializációs készségek és kapcsolati háló fejlesztése - vegyes bulizó csoportok és személyes találkozás az internet helyett 

 

Hogyan működik a szolgáltatás?

 • Online regisztráció szükséges, aminek eredményeként létrejön a három oldalú szerződés a szülő, a mentorált és a Safe and Sound Klub között.
 • Az adott napra történő online foglalás során kiválasztásra kerül a mentor és az időpont. A szolgáltatás legfeljebb 6 óra időtartamra vehető igénybe, a buli vége legkésőbb éjjel 02:00 óra.
 • A mentori szolgálatatás térítés ellenében vehető igénybe.  A működés nonprofit, árképzésünk azt tükrözi vissza, hogy minél szélesebb körben elérhető legyen a szolgáltatás.
 • Az adott szórakozóhely előtt találkozik a mentor és a klubtagok csoportja. Amennyiben a szülő szeretne személyesen megismerkedni a mentorral, akkor javasoljuk, hogy kísérje el a klubtagot a találkozó helyszínére.
 • A bulizás során a csoport tagjai vállalják, hogy egymásra is figyelnek.
 • A bulit követően a csoport az előre leegyeztetett időpontban hazaindul. A mentori felügyelet a hazautazás megkezdéséig tart. 

 

Hazautazás

A hazautazás módját a szülő választja meg:

 • Szülő eljön a mentoráltért. Önszerveződés és kölcsönösség keretében a szülők felváltva vállalhatják, hogy haza viszik a csoport tagjait, amennyiben egy irányban laknak.
 • Klubtag részére taxit hívunk.
 • Szülő kérésére a klubtagot egyedül elengedjük.

 

Kik a mentorok?

A mentorok egyetemi, főiskolai hallgatók, akik többlépcsős pszichológiai kiválasztáson esnek át (elsődlegesen a pozitív értékrendet, kiegyensúlyozottságot, nyitottságot és konfliktuskezelő készségeket vizsgáljuk), majd résztvesznek egy kétnapos képzésen, amelynek végén sikeres vizsgát tesznek. A felkészítő képzés mellett a mentorok elsősegély nyújtási ismereteket is kapnak. Elvárás mentorainkkal szemben, hogy életvitelük összeegyeztethető legyen a Safe and Sound Klub szellemiségével.

 

Mit nyújtunk a mentoráltak szüleinek?

 • Kevesebb surlódási felületet szülő és tinédzser között, mivel a tiltás a bulizástól - ami sok esetben féltésből fakad - megszűnik.
 • Nyugodt éjszakát, ha a mentorált szórakozni megy, mivel a Safe and Sound Klub közvetlen védőhálót biztosít.
 • Lehetőséget arra, hogy a mentor révén a mentorált pozitív mintákat sajátítson el a bulizást és a kapcsolódó jelenségeket illetően.
 • Mentális védőhálót, aminek egyik eleme maga a mentor, másik pedig a díjmentes pszichológusi fogadóóra. Célunk, hogy egy-egy “kényes” kérdést, negatív élményt illetően ne csak a társaitól és az internetről tájékozódjon a mentorált.

 

Biztonság

 • A mentorálás során a mentor nem fogyaszt alkoholt, vagy egyéb bódító hatású szert.
 • A mentor késedelem nélkül intézkedik, amennyiben a mentorált bármely okból rosszul lesz, vagy atrocitás, esetleg baleset éri.
 • A szerződött szórakozóhelyek személyzete fokozottan ügyel a klubtagokra.


Szüloknek jobb

Mit vállalunk és mit nem tudunk vállalni?

 • Vállaljuk, hogy a mentor felhívja a szülőt, ha azt észleli, hogy a mentorált elvesztette az önkontrollt. Ekkor leegyeztetjük a szülővel, hogy a mentorált miként jusson haza (tekintve, hogy a buli tervezett vége előtt kell elindulni).
 • Vállaljuk, hogy a mentor - a szülő mellett - értesíti az adott helyszínen szolgálatot teljesítő egészségügyi személyzetet, amennyiben a mentorált akut panaszai (akár egy véletlen balesetből kifolyólag) ezt megkívánják.
 • Nem vállaljuk annak felelősségét, hogy a mentorált kijátszva a mentort kábító hatású anyagot vesz magához, hiszen a mentor a bulizás alkalmával nem lehet minden egyes pillanatban a mentorált közvetlen közelében.
 • Szintén nem tudjuk vállalni annak felelősségét, hogy mások kábító hatású anyagot csempésszenek a mentorált italába, azonban azt megakadályozzuk, hogy ezt kihasználva mások társaságában távozzon a mentorált.
 • Nem tudjuk vállalni annak felelősségét, hogy a mentorált - megszegve a szabályokat - jelzés nélkül távozzon, azonban ez esetben is azonnal értesítjük a szülőt.
 • A Safe and Sound Klub tagság együttműködést kíván a klubtagok részéről. Ennek legfőbb eleme, hogy a klubtag betartja az Etikai kódexben lefektetett szabályokat és követi a mentor utasításait. A magatartási szabályok megszegése a klubtagság felfüggesztését, vagy adott esetben megszűntetését vonhatja maga után!

Veszélyek

 • Tapasztalatunk szerint nem minden szülő van tisztában a “bedzsinázás” pontos jelentésével és a jelenség valódi természetével, illetve tényleges gyakoriságával. Bedzsinázásként használja a köznyelv azt a jelenséget, amikor az áldozatnak akaratán kívül csempésznek kábultságot okozó anyagot az italába és válik lopás, rablás, vagy rosszabb esetben nemi erőszak áldozatává. A tényleges kockázat matematikai esélyét nehéz pontosan megmondani, mivel az áldozatok többsége nem tesz feljelentést, hiszen az emlékezet kiesés miatt nem tudja azonosítani a támadót (nem ismeri fel másnap), illetve a kábultságot okozó szer kiürül a szervezetből, így nem bizonyítható a kényszer ráhatás  tényállása (nemi erőszak esetén). A gyakoriság szemléltetéseként megjegyezzük, hogy az alapítók ismeretségi körében több olyan személy is van, akik elszenvedői voltak bedzsinázásnak. A Safe and Sound Klub elindításában ezek a tapasztalatok markánsan közrejátszottak.

 • A tinédzser kori túlzott alkoholfogyasztás, a “dizájner” drogok (új pszichoaktív anyagok) terjedése és egyéb kábítószerek alkalmi vagy rendszeres fogyasztása olyan létező jelenségek, amelyekre jelenleg nincs hathatós prevenciós alternatíva. A tizenévesek fokozott veszélynek vannak kitéve, tekintve, hogy tapasztalatok szerint 50%-kal nagyobb a kábítószer függőség kialakulásának esélye, ha valaki 18 éves kora előtt már kábítószert próbál ki, tekintve, hogy a feljődés ezen szakaszában lévő agy érzékenyebben reagál a kábítószer okozta behatásokra. A kábítószerek kipróbálása mögött döntően a kiváncsiság és a csoportnyomás/megfelelékényszer áll. Egyetemisták és főiskolások körében végzett felmérésünk alapján nem az a kérdés hogy találkozik-e a tizenéves kábítószerrel, hanem sokkal inkább az, hogy ez milyen helyzetben történik meg.  Annak érdekében, hogy a kábítószerrel történő találkozás során a helyes döntés szülessen meg, fel kell készíteni a tizenéveseket, mivel a tévhitek, az alulinformáltság számos esetben adtak zöld utat a rossz döntéseknek. A kockázatok ismerete, a motivációk tudatosítása mind olyan eszköz, amely ellensúlyozza a kockázatokat.


Ajánlott cikkek, információk

"A fesztiválokkal önmagukban nincsen semmi baj, hanem az a jelentős probléma, hogy a tizenéves korosztály ott együtt elég meredek dolgokat tud csinálni..."
Vélemények és tippek a fesztiválozással kapcsolatban, tinédzserektől és szülőktől a Kossuth Rádió "Vendég a háznál" című műsorában.

Link: Kossuth Rádió riportműsora a fesztiválozásról

 

A filmben szereplő ifjú hölgy jó tanulmányi eredménnyel fejezte be a gimnáziumot, családi háttere megfelelő, mégis az alulinformáltság  és egy rossz döntés drogfüggőséghez vezetett. A szülei előtt három(!) évig rejtve maradt a probléma.

Link: Elkábszereztem a diákhitelemet

 

Alapinformációk a dizájner drogokról: 

Link: Kékpont kiadvány
 

“...kannabisztól is ugyanúgy függővé lehet válni, nem véletlen, hogy a rendszeres használók 9 százaléka függő. Általában a szenvedélybetegséget okozó anyagokra is igaz, hogy akik kamaszkorban kezdik, azok jóval nagyobb veszélyben vannak: 50 százalék eséllyel válnak függővé.”

Link: Kannabisz kutatási eredmények
 

“A függőség - így a drogfüggőség - kialakulásának kulcsa az agyban kialakult belső jutalmazó rendszerben keresendő [...]: az élet rendkívül energiaigényes - abba, hogy ételt, italt, szerelmet találjunk, abba rengeteg energiát kell fektetni -, így létrejött egy úgynevezett belső jutalmazó rendszer, amely ezeket a sikeres törekvéseket honorálja, és - a boldogsághormonként ismert - dopamin felszabadulásáért felelős. Ez segíti a szinapszisok működésének megerősödését, ami a tanulásban rendkívül fontos. Ha a cigarettához vagy valamilyen droghoz az agy egy pozitív hatást társít, az a nyom örökre beleég az egyén memóriájába, tulajdonképpen egy klasszikus tanulási folyamatról van szó - magyarázta Katona István.”

Link: Inforádió Aréna